Fysisk aktivitet

Regelmessig fysisk aktivitet er en viktig del av behandlingen ved aksial spondyloartritt. Det bidrar til å opprettholde bevegelighet, kondisjon og generell helse. Du bør gjøre tilpassede øvelser for rygg og ledd, helst hver dag eller flere ganger i uken. Du bør også gjøre kondisjons- og styrketrening som du liker og tåler. Det kan være lurt å kontakte en fysioterapeut for veiledning om hvilke øvelser som passer for deg.

Hvis du ikke trener regelmessig, kan du risikere å få mer smerter og stivhet i ryggen og leddene. Du kan også få redusert bevegelighet, kondisjon og generell helse. Det er viktig at du er så fysisk aktiv som mulig, og at du trener med en viss intensitet.

Det er ikke så mange aktiviteter du bør unngå hvis du har aksial spondyloartritt, men det kan være lurt å være forsiktig med noen som kan gi støt eller skade på ryggen eller leddene. For eksempel kan tennis, fotball eller hoppetau være mindre bra enn svømming, sykling eller yoga. Du bør også lytte til kroppen din og tilpasse aktiviteten etter hvordan du har det. Hvis du er i tvil om hva som passer for deg, kan du spørre lege eller fysioterapeut.

Trening har mange fordeler, som bl.a.:
  • opprettholde fleksibilitet og bevegelighet
  • øke ben- og muskelstyrke
  • opprettholde eller forbedre holdning
  • redusere stivhet og smerte
  • forbedre søvn og gi mer energi
  • forbedre humøret generelt
  • redusere depresjon og angst

Foto: Rune Hammerstad, Bekhterev Norge

Artiklene på nettsidene du nå leser er skrevet av lekfolk med lang erfaring med aksial spondyloartritt. Innholdet er ikke ment å skulle erstatter leger og annen helsepersonells råd og instruksjoner om behandling mv.

Logo Som medlem i Bekhterev Norge bidrar du til å fremme vår gruppes interesser og dine egne muligheter. Meld deg inn her.