Fatigue ved aksial spondylartritt

Fatigue er et av de vanligste symptomene på axSpA. Fatigue er en følelse av ekstrem tretthet og mangel på energi. Studier viser at opp mot 60% oppgir at de trøtte hele tiden. 55 % mener dette er verre enn smertene ved axSpA.

Fatigue kan ha mange årsaker, men den viktigste faktoren som er forbundet med fatigue i axSpA er ukontrollert systemisk inflammasjon.

Fatigue kan påvirke livskvaliteten og gjøre det vanskeligere å utføre daglige aktiviteter, jobbe eller studere. Derfor er det viktig å snakke med legen din om hvordan du kan håndtere fatigue og få riktig behandling for axSpA.

Fatigue knyttet til axSpA skyldes selve sykdommen. Fatigue føles som en tretthet som er annerledes enn noe man har følt tidligere, og det hjelper ikke å sove og hvile. Det er viktig at fatigue blir behandlet på samme måte som andre symptomer.

SE OGSÅ Eular: Mange med Bekhterev opplever fatigue

Noen tips for å redusere fatigue ved axSpA:

  • Trene regelmessig og variert, særlig kondisjonstrening – selv om det kan være en utfordring ved fatigue. Velg aktiviteter som passer til ditt nivå av mobilitet og smerte.
  • Ta hyppige pauser og avspenning i daglige aktiviteter, planlegg og prioriter aktiviteter.
  • Planlegg dagen din og prioriter oppgavene dine. Sett av tid til hvile og avslapning mellom aktivitetene.
  • Sørg for god søvnkvalitet
  • Sjekk om du har anemi
  • Hold vekten din under kontroll og ha et sunt kosthold. Spis mat som gir deg energi og næring.
  • Sjekk om medisiner kan ha bivirkninger som gjør deg søvnig eller uopplagt

Artiklene på nettsidene du nå leser er skrevet av lekfolk med lang erfaring med aksial spondyloartritt. Innholdet er ikke ment å skulle erstatter leger og annen helsepersonells råd og instruksjoner om behandling mv.

Logo Som medlem i Bekhterev Norge bidrar du til å fremme vår gruppes interesser og dine egne muligheter. Meld deg inn her.