Symptomer og komplikasjoner ved aksial spodyloartritt

Listen over mulige symptomer, komplikasjoner og økt risiko for andre sykdommer ved aksial spondyloartritt er lang. Typisk er smerter og stivhet i hofte, nedre del av rygg, bryst og nakke. Men sykdommen kan også gi fatigue (tretthet/utmattelse), uveitt (regnbuehinnebetennelse) i øyet, mage/tarm-problemer, hovne fingre og tær, hjerte/karsykdommer med mer.

Vi tar ikke med alt dette for å skremme – mange lever godt med sykdommen. Men for personer med spondylartritt er det viktig å være klar over at plager man kanskje ikke direkte forbinder med sykdommen, nettopp kan skyldes spondyloartritten. Spesielt bør man være oppmerksom på uveitt, der det er viktig raskt å oppsøke øyelege.

Symptomer

Ryggsmerter i nedre del av rygg er et av de første symptomene som oppstår. Disse smertene har en tendens til å bli bedre ut over dagen med bevegelse og trening. Hvis slike smerter vedvarer i 3 måneder eller mer, kan det være et tegn på aksial spondyloartritt. Ryggsmertene kan spre seg oppover ryggsøylen, til skuldrene og til brystkassen, noe som medfører stivhet og økende pustevansker. Smerter kan forekomme i ulike deler av kroppen.

Har du flere av symptomene under, er sannsynligheten stor for at du lider av aksial spondyloartritt, og du bør be legen din om nærmere utredning.

Smerter i sete eller hoftepartiet (iliosakralledd) er et vanlig tegn på aksial spondyloartritt, disse smertene kan stråle ut i hoften og nedover lårene

Morgenstivhet med avtagende plager utover dagen

Smerter og stivhet i brystet, skuldre og nakke. Smerter som opptrer på ulike steder på kroppen er et typisk fenomen ved aksial spondyloartritt er at smertene flytter på seg, man kjenner ikke smertene på samme plass fra dag til dag. Entesitt er betennelse i den delen av kroppen hvor sener og leddbånd festes til bein. Stive, verkende, ømme ledd kan oppstå på grunn av betennelse og hevelse i hele kroppen. Mange har axSpA-relaterte leddsmerter i ankler, hofter og knær.

Hælsmerter: Skarpe, stikkende smerter kan kjennes i hælen eller fotsålen, som er spesielt verre om morgenen. Betennelse kan forårsake denne hælsmerten, kjent som plantar fasciitt. Mange med axSpA kan oppleve dette.

Redusert bevegelighet i korsryggen ved fremover- og sidebøyning

Nattlige smerter med forstyrret nattesøvn som kan føre til tretthet og konsentrasjonsproblemer på dagtid. Man våkner midt på natten av smerter. Smertene kan være så intense at man må opp av sengen for å bevege seg. Problemer med å sovne om natten er et vanlig fenomen ved aksial spondyloartritt og kan være et symptom.

Magesmerter / diaré: Magesmerter og diaré kan være forårsaket av betennelse som påvirker fordøyelseskanalen

Familiehistorie: Har du noen i nær familie som lider av Aksial Spondyloartritt har du økt risiko for å bli rammet av sykdommen.

Fatigue – utmattelse og mangel på energi som ikke blir bedre av søvn eller hvile er noe som mange med AxSpA opplever. Se også Fatigue ved aksial spondyloartritt.

HLA-B27: Omkring 95 prosent av pasienter med ankyloserende spondylitt har genvarianten HLA-B27, men da 8–14 prosent av alle personer i befolkningen har denne varianten, kan ikke en påvist HLA-B27 positivitet tas til inntekt for diagnosen. Derimot vil fravær av HLA-B27 gjøre diagnosen mindre sannsynlig, men altså ikke utelukkes.

Uveitt (regnbuehinnebetennelse) er en av de vanligste komplikasjonene ved Aksial spondyloartritt. Uveitt innebærer ofte hurtig smerter i øyet, overfølsomhet for lys, rødt øye, tåkesyn, ubehag, nedsatt syn, tåreflod, Ved mistanke om regnbuehinnebetennelse bør man oppsøke legehjelp raskt. Se også Uveitt ved aksial spondyloartritt.

Andre tilstander det er høyere risiko for ved aksial spondyloartritt

Andre komplikasjoner som forekommer hos pasienter med aksial spondyloartritt omfatter blant annet:

Daktylitt («Pølsefingre»): Hovedsymptomet er hovne fingre eller tær som kan være vanskelige å bevege. De sveller opp til en «pølseform», og man kan oppleve smerte og varme i de berørte områdene. Det kan også forekomme blemmer.

Benskjørhet (Osteoporose): Svekker bein og får kroppen til å redusere beinproduksjonen, noe som gjør deg mer utsatt for beinfrakturer.

Artrose: En revmatisk sykdom der brusk som gir demping for leddene gradvis brytes ned sammen med andre endringer i leddet. Forskning viser at axSpA kan være forbundet med økt risiko for sekundær artrose.

Inflammatorisk tarmsykdom (IBD): Diaré, magesmerter, rektal blødning, blodig avføring og vekttap er symptomer på IBD som gir betennelse i fordøyelseskanalen

Redusert fleksibilitet: Noen mennesker med axSpA har begrenset mobilitet i ryggraden. Dette skjer når to eller flere ryggvirvler i ryggraden smelter sammen, noe som resulterer i stivhet og tap av fleksibilitet. 

Spinalfrakturer: Brudd fra tilsynelatende mindre skader som kan være ledsaget av ryggmargsskader.

Hjertesykdom: Høyt blodtrykk (hypertensjon) og høyt kolesterol er vanlig hos personer med axSpA. Forskning viser at jo mer axSpA utvikler seg, jo større er sannsynligheten for å utvikle hjerte- og karsykdommer.

Tilgrensende diagnoser

Andre diagnoser innenfor spondyloartritter er:

  • Psoriasisartritt
  • Artritt ved tarmsykdommene ulcerøs kolitt og Crohns sykdom
  • Reaktiv artritt (tidligere kalt Reiters syndrom)
  • Spondylartropatier hos barn

Symptomer og behandlingsprinsipper for de ulike spondyloartrittene er i stor grad like.


Artiklene på nettsidene du nå leser er skrevet av lekfolk med lang erfaring med aksial spondyloartritt. Innholdet er ikke ment å skulle erstatter leger og annen helsepersonells råd og instruksjoner om behandling mv.

Logo Som medlem i Bekhterev Norge bidrar du til å fremme vår gruppes interesser og dine egne muligheter. Meld deg inn her.